några meningar om meningslöshet.

många människor jag har mött tycker om psykologi, filosofi och att diskutera dessa genom att försöka besvara, delvis åtminstone, metafysiska frågor. frågor som per definition saknar svar. jag är en av de här personerna. många människor jag har mött tycker inte om att famla i mörkret efter svar till frågor som inte har något sådant; det är ologiskt, slöseri med tid, pretentiöst, ”djupt”, och ineffektivt, ogivande. men – anledningen till att jag tycker om sådana diskussioner är just för att frågorna som tas upp, uppfyller dessa, ofta betraktade som negativa, adjektivs betydelse, i alla fall ur en synvinkel. ur den att jag faktiskt tror att mening står att finna i det meningslösa.

livets, alltings existens, meningslöshet kan både lyfta världens bördor från dina axlar; det finns ingen som kommer att klappa dig på huvudet, eller döma dig, vid dödens tröskel, inget syfte finns med just din existens, den är bara resultatet av en slump, av en slumpmässigt uppkommen evolution. därför finns inga måsten, inga regler, inga borden. ingen du måste göra i ditt liv, inget du inte får göra (sen har vi ju den medfödda, också en av evolutionen utvecklad, förmåga nämligen den att känna sympati och medlidande, etik och moral, men det får bli en annan tråd). så – du är friast i världen, det finns ingen som styr, inget öde, ingen högre makt, ingen orsak till världens lidande, ingen som belönar dig.

men denna friheten innebär också att du helt och hållet står ansvarig för dina egna handlingar, resultatet utav dessa, innehållet i kristallvasen som är ditt liv. det finns ingen du kan skylla på, ingen som vakar över och skyddar dig, ingen vars axlar du kan lägga över dina tunga stenblock av bekymmer på. så – livets meningslöshet kan antingen vara den största av befrielser – eller den tyngsta av ryggsäckar. ena dagen den ena, den andra den andra.

jag finner i alla fall en stor tröst i att blicka upp mot himlen en stjärnklar natt och slås av min egen litenhet, betydelselöshet och utbytbarhet.

om det inte finns någon mening, om vi bara råkar finnas, då måste väl meningen så som jag skapar den, vara att i varje stund finna, söka och njuta av så mycket njutning som möjligt? ”jobba lokalt” som en klok vän en gång sa till mig. livet är ändå fyllt av så många bekymmer, jobbiga perioder, sorger och lidanden, att det är dårskap att skapa hinder som inte finns, slå knut på snören som är raka. det kommer ändå komma. så kan du njuta, när som helst och av vad som helst, gör det och mår bra.

”la vida es una tómbola” sjunger manu chao och det är verkligen så.

det är inte bortskämt att ha det bra och att må bra – bortskämt är att ha möjligheten till det och fimpa den glimten av ljus, under skosulan mot asfalten.

 

Annonser

4 reaktioner på ”några meningar om meningslöshet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s